Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to the newest version of your browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of Construction News, please enable cookies in your browser.

Welcome to the Construction News site. As we have relaunched, you will have to sign in once now and agree for us to use cookies, so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Balfour builds boutique hotel-style hospice

Welsh slate exterior, Danish brickwork and wallpaper from France, the completed Prince and Princess of Wales Hospice will be a grand design befitting its royal name.

The building has been paid for by the people of Glasgow, and groups of them have been invited this week to have a look at what they’ve invested in as part of Open Doors.

It’s a diverse crowd that have come along to the site, located on the south side of the city.

There’s a group from a local job centre who have close links to the hospice – the centre works with hospice shops to offer unemployed people work experience and help fundraise for the charity.

Another engineering student explains how he jogs past the site every day and fancied having a look about.

A group of college students from Glasgow Kelvin College have also been brought along by their vocational coach Scott Anson.

“It gives them a sense of what work is really like that you can’t get in a classroom,” he tells CN.

“Lots of these kids come from not-so-great backgrounds and haven’t really seen what the world of work is like.”

The project certainly provides an interesting introduction to what a career in construction might really be like.

When one of the students asks “what trades are on site?” the site manager tells him they have 40 different subcontractors with 40 different trades, all of whom are encouraged to have apprentices among their ranks.

The hospice needs a diverse array of skills for the different elements it has incorporated into its design. The building had to be constructed with a steel structure and extra heavy concrete to ensure there’s no noise between rooms.

Built into that heavy frame are numerous windows and sky lights to offer plenty of natural light, in spite of being constructed below ground level.

Patient needs are at the front and centre of every aspect of the building’s design, whether it’s easy access to the plentiful internal gardens or a top-of-the-range futureproofed media system in the rooms, everything has been thought of.

You’d be tempted to think that with all the talk of “end-of-life facilities” the Balfour staff on the project might have been a bit depressed, but the opposite is true.

“You might think it could be a bit morbid,” one of them tells the group. “But it’s actually been really positive.”

That positivity will surely be transferred to everyone using the building once it’s complete.

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.