Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to the newest version of your browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of Construction News, please enable cookies in your browser.

Welcome to the Construction News site. As we have relaunched, you will have to sign in once now and agree for us to use cookies, so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Sustainable Project of the Year: Winner

Winner: Balfour Beatty and SPI Appleton – Helix Canal Project

Sustainability can be broadly defined, covering not just benefits to the environment, but also economic and social gains.

Balfour Beatty and SPI Appleton’s project to create a green space and extend the Helix Canal ticks all these boxes.

The scale of this scheme threw up “huge challenges”, our judges said - all of which the team tackled with aplomb.

The community regeneration project covers 350 ha and helps connect 16 previously separate communities.

The iconic Kelpies project, the largest equine sculptures in the world, were part of the wider project but completed by a separate contractor.

This regeneration project made use of existing woodland to breathe new life into the area, as well as regenerating previously contaminated industrial land.

“The macro nature of this project threw up major challenges. It’s a huge and very impressive scheme”

Judges’ comment

Balfour Beatty co-ordinated and managed the design and construction of the project, with SPI Appleton carrying out the piling on the scheme.

Works included building a 65 m-long underpass to allow the canal to pass under the busy M9 motorway, all while managing heavy traffic.

The team used extensive temporary works to get the job done, diverting the main carriageway to allow construction of a cofferdam.

The contractor also reviewed the earthworks strategy early on and tweaked it to retain far more material onsite, incorporating it into landscaping work and significantly reducing waste.

Safety was a paramount concern as well, with zero lost-time incidents throughout the scheme.

In all, the project has connected up 200 km of pathways and cycleways.

Visitor numbers to the park generally have been much higher than expected.

The team estimated 400,000 visitors in its first year - in reality, the number has been around 850,000.

The project has left an extremely positive legacy for the local community, bringing it together and improving the quality of life for the next generation.

Community groups have sprung up to take advantage of the space, with nature projects moving in to use the new facilities - a place has even been found for beekeeping.

And while the area’s biodiversity and community cohesion have both improved, corralling a large number of disparate stakeholders together to produce a regeneration on a scale as large as this was “very impressive”, the judges said.

Finalists:

Baystar Energy Efficient Systems - Roffey Park Institute, 400 kW ground-source heat pump install

Erith Contractors - Beckton

Morgan Sindall and ABB - Middleton National Grid gas insulated switchgear substation

Morgan Sindall and Moortown Group - Sellafield accommodation project

O’Brien Contractors - Project Dove

Wiehag - Kirkley Mill Health Centre

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.