Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to the newest version of your browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of Construction News, please enable cookies in your browser.

Welcome to the Construction News site. As we have relaunched, you will have to sign in once now and agree for us to use cookies, so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Cardiff University £30m building gains planning permission

A proposed £30 million scientific research facility at Cardiff University has gained planning permission.

Cardiff Council approved architect Nightingale Associates’ designs for the 9,000m2 structure, to be built on a derelict railway site.

Named in honour of the University’s late Deputy Vice Chancellor, the Hadyn Ellis building will become the home of three world-leading research institutes: the Centre for Neuropsychiatric Genetics and Genomics, the Cancer Stem Cell and Neuroscience Institute and the Mental Health Institute.

It will also provide accommodation for Public Health Wales and the Graduate Centre.

It is the first of seven planned phases to create a whole new research campus in Cardiff, called Maindy Park.

“The Hadyn Ellis Building will act as the “front door” to the new Maindy Park campus; the large atrium and exhibition space provides an opportunity for the University to showcase their research to a wider audience,” said Nightingale Associates project architect Richard Golledge.

“Designed to achieve BREEAM ‘Excellent’ it provides an environmentally sound research facility befitting the quality of the research that will take place within, while the striking mix of coloured glazing and terracotta cladding creates a dynamic building that responds to the mixed architectural context in which it sits. ”

In addition to the laboratory, teaching and office facilities necessary for a research facility, the Hadyn Ellis Building will also include a lecture theatre, cafe and a large centralised public atrium with space for exhibitions.

The site, nestled between Maindy Road and the Valley’s railway line, will be developed gradually over the course of 10-15 years. 

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs