Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to the newest version of your browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of Construction News, please enable cookies in your browser.

Welcome to the Construction News site. As we have relaunched, you will have to sign in once now and agree for us to use cookies, so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

New designs released for Nuffield Health’s £75m Manchester new-build hospital

A major new-build hospital in Manchester has been redesigned following planning approval.

Nuffield Health’s £75m hospital, which will sit on the site of Manchester Metropolitan University’s former Elizabeth Gaskell campus on Hathersage Road, has been scaled down since original designs were released last summer.

Initial plans for the building included more than 131,000 sq ft of healthcare facilities across three floors, including 30 consultation rooms, 60 patient en-suite bedrooms and six operating theatres.

However, the size of the scheme has now been reduced to just under 97,300 sq ft.

The shape of the building has been changed significantly to improve patient and staff flows, adopting a more circular shape compared with previous designs, while it has also been reduced in height from three floors to two.

Plans also originally included a commercial gym on the ground floor, but this has been removed following Nuffield’s acquisition of 35 Virgin Active gyms in June last year.

The project, which has been designed by Pozzoni Architecture, will also now be brick-clad, changed from the previous copper-clad design.

Its redesign also provides more green space in the form of a hospital garden, while the rear of the building, which will house patient bedrooms, has been reduced in size and given an altered facade to give it a more “residential scale”, according to the architect.

It will also see the creation of additional public realm along Upper Brook Street.

Planning approval was granted for the project in February last year, with the client initially aiming for a 2018 completion date.

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.