Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to the newest version of your browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of Construction News, please enable cookies in your browser.

Welcome to the Construction News site. As we have relaunched, you will have to sign in once now and agree for us to use cookies, so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Morgan Sindall wins £25m London office deal

Morgan Sindall has won a deal worth around £25 million to redevelop Carmelite Riverside on London’s Victoria Embankment.

The project for Orion Capital Managers and Quadrant Estates will transform the Grade II-listed building, formerly known as Carmelite House, which was the former home of Associated Newspapers.

The 1897 building lies within the Whitefriars Conservation Area near Blackfriars Bridge in the City of London.

It will undergo extensive work to improve its flexibility, appearance and sustainability credentials. The project is due to complete in April 2014.

Designed by architects Fletcher Priest Architects, the building will offer 20,000 sq ft of office space, targeting occupiers from the West End, mid-town and the City looking for Grade A space.

Quadrant Estates managing director Tristram Gethin said: “This is a significant step forward and we can now get cracking on what is one of London’s most exciting and enviable office locations, adjacent to the brand new Blackfriars station. 

“The additional floor delivers more premium office space for occupiers and the 7,500 sq ft roof terrace provides one of the very best views in London. This is what sets Carmelite Riverside apart.”

The existing building comprises a basement, lower ground, ground and six upper floors, and has two distinct external elements.

To the rear of the site, the building incorporates a Grade II-listed façade, with a 1990s elevation to the front. The design recognises the quality of the listed rear façades and will leave these untouched.

The plans also retain the majority of the existing structural frame and the new proposal has been designed to accommodate the building’s situation within the conservation area and Victoria Embankment frontage.

The project includes the replacement of the windows and a façade, and the remodelling of the floorplate, atrium and cores to improve natural lighting and create two separate tenant spaces on each floor and an area on the roof that will be let.

The project is targeting a BREEAM Excellent rating, with sustainable features including a green roof and low-energy lighting. Presence detection, heat recovery and improved natural light will also be incorporated within the redevelopment.

The project team includes quantity surveyors Gardiner & Theobald, engineers WSP, and mechanical and electrical engineers Chapman Bathurst. Project management on the site is by Second London Wall.

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.